18.10.2021 Blogikirjoitukset

Kuinka työnhaussa kannattaa soittaa yrityksiin?

Yritykseen kannattaa soittaa työnhakutilanteessa erottuakseen muista työnhakijoista, saadakseen lisätietoa haettavasta tehtävästä sekä osoittaakseen motivaation. Joihinkin, kuten asiakaspalvelu-, myynti- ja esiintymistaitoja vaativiin tehtäviin vakuuttava puhelu toimii jopa työnnäytteenä. Hyvä valmistautuminen auttaa mahdolliseen jännitykseen. Lue alla olevat vinkit ennen puhelimeen tarttumista!

Ota ensin yrityksestä selvää

Jos haet piilotyöpaikkaa avoimella hakemuksella kannattaa selvittää alla olevat asiat kiinnostavasta yrityksestä. Voit tehdä taustatyön useammasta yrityksestä kerralla ja tämän jälkeen tehdä soitot. Selvitä ja kirjaa itsellesi ylös alla olevat asiat:

  • yrityksen myymä tuote tai palvelu sekä ketkä ovat yrityksen asiakkaita
  • yrityksen strategia, visio ja missio
  • yrityksen saavutukset, sertifikaatit, yritysvastuullisuus
  • onko joku verkostostasi töissä yrityksessä
  • rekrytoinnin yhteyshenkilö eli kenelle soitat ja hänen yhteystietonsa
  • voit myös lähestyä rekrytoinnin yhteyshenkilöä LinkedInin kautta
  • jos kyseessä on ilmoitustyöpaikka, muista lukea työpaikkailmoitus huolellisesti läpi

Mieti missä vaiheessa soitat

Yritykseen kannattaa soittaa ennen hakemuksen ja CV:n lähettämistä. Tällöin sinulla on mahdollista kertoa hakemuksessasi aikaisemmasta kontaktista sekä lisätä hakemukseen asioita, jotka olet huomannut puhelun aikana oleellisiksi haettavaan tehtävään nähden. Varsinkin piilotyöpaikan suhteen soitto kannattaa ennen avoimen hakemuksen lähettämistä, jolloin osaat kohdentaa hakemuksesi paremmin, kun olet saanut selvää, olisiko heillä työntekijälle tarvetta ja millaisiin tehtäviin.

Kun soitat ennen hakupapereiden lähettämistä, rekrytoija todennäköisesti muistaa puhelunne viimeistään lukiessaan hakemuksesi viittauksen. Näin olet hakemusten lajitteluvaiheessa rekrytoijan mielessä myös muuten kuin pelkällä paperilla ja pääset erottumaan muiden hakijoiden joukosta.

Yritykseen voi olla yhteydessä myös hakemuksen ja CV:n lähettämisen jälkeen. Näin rekrytoija voi olla puhelun aikana lukea hakemuksesi ja CV:si, mikäli ei ole näitä etukäteen lukenut. Tällöin hän voi haastatella sinua hieman jo puhelimessa ja esittää tarkentavia kysymyksiä, mikäli hakemuksestasi on jäänyt jotain uupumaan. Kun soitat yritykseen hakemuksen jättämisen jälkeen, kannattaa puhelu lopettaa haastattelun ehdottamiseen.

Suunnittele mitä sanot

Valmistaudu yritykselle soittamiseen alla olevan kaavan avulla.

  • Kerro lyhyesti kuka olet ja millä asialla soitat. Miksi yritys kiinnostaa sinua työantajana? Mitä osaamista voisit heille tarjota? Jos soitat työpaikkailmoituksen perusteella, kerro miksi tehtävä kiinnostaa sinua.
  • Kiteytä hyötysi ja lisäarvosi työnantajalle. Miksi sinut kannattaisi palkata? Mitä lisäarvoa eli osaamista ja kokemusta tuot mukanasi? Voit valita yhden tärkeimpänä pitämäsi vahvuus tai kysyä tätä henkilöltä kenelle soitat ja kertoa siitä muutamalla sanalla.
  • Tiivistä aikaisempi osaamisesi ja kokemuksesi numeroiksi. Mistä sellaisista asioista sinulla on kokemusta, joista yritys voisi hyötyä tai joista olisi hyötyä haettavassa tehtävässä?
  • Ehdota tapaamista! Voit ehdottaa suoraan haastatteluaikaa tai kysyä onko haettavan tehtävän haastattelut jo aikataulutettu, jotta osaat varata kalenteristasi tyhjää tätä varten. Jos soitat ennen hakemuksen lähettämistä, kerro, että laitat nyt hakemuksesi tulemaan.

Pohdi mitä lisäarvoa tuot puhelulla

Kun soitat yritykseen, yritä pohtia ennen soittoa, kuinka puhelun vastaanottaja hyötyy yhteydenotostasi. Rekrytoijat saavat lukuisia puheluita päivässä ja sellaiset puhelut, jotka vievät aikaa eivätkä auta asioiden edistämisessä tai osuvat huonoon ajankohtaan voivat kääntyä jopa itseään vastaan. Puhelun alussa on kohteliasta varmistaa, että vastaanottajalla on aikaa muutama minuutti puhelulle ja tarvittaessa kysyä parempaa ajankohtaa.

Muista kuitenkin, että puhelimen toisessa päässä on vain ihminen – myyntiargumenttien muistamista tärkeämpää on luoda luonteva keskusteluyhteys ja jättää kohtelias ja positiivinen kuva itsestäsi!

Onnistuneita soittoja!

Saija Rättö, Uravalmentaja

Blogikirjoitukset